لرستان
خطر انقراض ۱۲ گونه جانوری لرستان را تهدید می کند
روزهای بروجرد- معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست لرستان گفت: از مجموع ۳۹۶ گونه مهره دار شناسایی شده در این استان ۱۲ گونه در معرض خطر انقراض و تهدید قرار دارند.
محمدنبی حسنوند در گفت و گو با ایرنا بیان کرد: ۳۹۶ گونه مهره دار در این استان شناسایی شده است که از این تعداد براساس لیست آی یو سی ان ۱۲ گونه در معرض خطر تهدید قرار دارند.
او اظهار داشت: مهمترین این گونه ها در رده پستانداران آهو، کل و بز، قوچ و میش ارمنی هستند و به لحاظ وضعیت حفاظت در شرایط آسیب پذیر قرار دارند و از میان پرندگان می توان به کرکس مصری و بالابان اشاره کرد که این گونه ها نیز در خطر انقراض قرار دارند.
معاون محیط زیست لرستان ادامه داد: در میان خزندگان می توان به لاک پشت فراتی با وضعیت حفاظتی در معرض خطر انقراض و لاک پشت مهلیز دار با وضعیت حفاظتی آسیب پذیر اشاره کرد.
حسنوند گفت: سمندر لرستانی در میان دوزیستان با وضعیت در خطر انقراض و بحرانی قرار دارد و از میان ماهیان نیز کپور ماهی کور غار و سگ ماهی کور غار در وضعیت حفاظتی آسیب پذیر است
وی با بیان اینکه اقدامات خوبی در راستای حفاظت برخی از این گونه ها و افزایش سطح حفاظت و حراست از آنها انجام شده است افزود: احیا و حفاظت از سمندر لرستانی بعنوان یک گونه اندمیک استان انجام شده و در این راستا مطالعات و پژوهش های متفاوتی در این حوزه صورت گرفته است.
معاون محیط زیست لرستان با اشاره به انجام تدابیر حفاظتی و امنیتی جهت جلوگیری از و فروش و قاچاق این گونه در ایام نوروز اظهار داشت: اقدامات حفاظتی هر ساله فصلی خاص در زیستگاه سمندر انجام و شناسایی زیستگاه های جدید و جمع آوری اطلاعات پراکنش و جمعیت گونه در سطح استان انجام شده است.
حسنوند عنوان کرد: آموزش جوامع محلی در مجاورت زیستگاه های سمندر لرستانی و آماربرداری و پایش اینگونه در فصل های تابستان و زمستان جهت بررسی وضعیت جمعیت این گونه در سطح زیستگاه ها انجام می شود.
او گفت: در راستای حفاظت از گونه های آسیب پذیر کل و بز و قوچ و میش ارمنی آماربرداری و پایش مستمر محیط بانان از مناطق تحت مدیریت استان و رصد مشاهده این گونه ها به ویژه در فصل زمستان به منظور برآورد جمعیت گونه در فصل جفت گیری انجام می شود.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست لرستان افزود: شناسایی جمعیت این گونه ها در زیستگاه های جدید استان، ایجاد آبشخورهای جدید در مناطق مختلف و لایروبی و ضدعفونی کردن آبشخورها به منظور جلوگیری از انتقال بیماری به حیات وحش و دام های اهلی، نظارت بر چرای دام های محلی در مناطق به منظور کاهش تخریب زیستگاه ها و علوفه های موجود، واکسیناسیون دام های اهلی بعد از کوچ عشایر به منظور کاهش بروز بیماری های مشترک حیات وحش و دام های اهلی با هماهنگی و همکاری دامپزشکی استاناز دیگر اقدامات انجام شده برای ایحیا و حفاظت از این گونه ها است.
حسنوند اظهار داشت: برای حفاظت کرکس مصری و بالابان و کپور ماهی کور غار و سگ ماهی کور غار گشت و کنترل مداوم در این زیستگاه ها انجام شده است و گونه های ماهی کور غار در منطقه اثر طبیعی ملی قرار دارند و بصورت شبانه روز حفاظت کامل می شوند و یک پاسگاه و محیطبانان این پاسگاه در امر حفاظت از این گونه ها تلاش دارند.