اخبار بروجردگردشگری و میراث فرهنگیویژه ها
مسجد تاریخی امام(ره) بروجرد یادگاری ماندگار از پیوند مسجد و مدرسه
علیرضا سلیمانی- مسجد تاریخی امام(ره) بروجرد یادگاری ماندگار از پیوند مسجد و مدرسه، مسجد امام(ره) با دارابودن ۸ حجره بزرگ، محل تحصیل طلاب علوم دینی بوده و در ادوار مختلف تاریخ بهعنوان مدرسه علوم دینی کاربرد داشته است، مسجد امام(ره) از مدارس و حوزههای معتبر دینی در سالهای گذشته بوده است و در زمان حیات مرجع عالیقدر جهان تشیع آیتاللهالعظمی بروجردی(ره) این مسجد از حوزههای مهم تحصیل طلاب علوم دینی محسوب شده و از رونق بسیاری برخوردار بوده است.
مسجد تاریخی امام(ره) بروجرد یادگاری ماندگار از پیوند مسجد و مدرسه، مسجد امام(ره) با دارابودن ۸ حجره بزرگ، محل تحصیل طلاب علوم دینی بوده و در ادوار مختلف تاریخ بهعنوان مدرسه علوم دینی کاربرد داشته است، مسجد امام(ره) از مدارس و حوزههای معتبر دینی در سالهای گذشته بوده است و در زمان حیات مرجع عالیقدر جهان تشیع آیتاللهالعظمی بروجردی(ره) این مسجد از حوزههای مهم تحصیل طلاب علوم دینی محسوب شده و از رونق بسیاری برخوردار بوده است.
مسجد تاریخی امام(ره) بروجرد یادگاری ماندگار از پیوند مردم با اسلام، بروجرد شهر مساجد تاریخی است، یکی از مساجد تاریخی دیدنی شهر بروجرد مسجد امام(ره) است که در مرکز شهر و در کنار راستهبازار بروجرد بنا نهاده شده است، مردم برای رسیدن به بازار از ورودیهای مسجد استفاده میکنند.
این مسجد در زمان شاه اسماعیل صفوی بر روی ویرانههای یک مسجد بسیار قدیمی ساخته شد و یکی از بزرگترین مسجدهای تاریخی کشور است. ۲ نمونه نسبتاً مشابه مسجد امام(ره) بروجرد در شهرهای قزوین و اصفهان است که برگرفته از معماری مسجد جامع اصفهان است، مسجد امام(ره) بروجرد به لحاظ فرم معماری از نوع مساجد چهارایوانی است و پلان آن همانند مسجد امام تهران و مسجدالنبی(ص) قزوین است اما از آنها بزرگتر و قدیمیتر است.
مسجد امام(ره) بروجرد با بیش از ۷۰۰۰مترمربع وسعت، بزرگترین مسجد تاریخی ایران است، بر اساس اسناد تاریخی این مسجد در زمان فتحعلیشاه قاجار بر روی ویرانههای یک مسجد قدیمی دیگر ساختهشده است. معماری مسجد امام(ره) بروجرد برگرفته از معماری مسجد امام(ره) تهران است که به لحاظ فرم معماری از نوع مساجد چهارایوانی محسوب شده و نمای کلی آن همانند مسجد امام(ره) تهران و مسجدالنبی(ص) قزوین است اما به لحاظ مساحت از این مساجد بزرگتر و قدیمیتر است.
مسجد امام(ره) بروجرد دارای چهار ایوان بزرگ و اصلی است که در هنگام ساخت با کاربری دوگانه مسجد و مدرسه ساخته شده و بهعنوان حوزه علمیه مورداستفاده طلاب علوم دینی قرار گرفته است.
بر اساس کتیبههای تاریخی شامل الواح گچی که بالای ایوان اصلی نصبشده تاریخ اتمام این بنا به سال ۱۲۰۹ برمیگردد اما بخشی از کاشیکاریهای ایوانهای اصلی آن در دوران قاجاریه انجام شده است. مسجد امام(ره) بروجرد در زلزله سال ۱۳۸۵ قسمتهایی از این مسجد تخریب شد و به ایوان جنوبی مسجد آسیب جدی وارد شد بهگونهای که تزیینات زیر ایوان فروریخته و بخشهایی از ایوان ترکهای عمیق برداشته است.
این مسجد دارای سه درب در قسمتهای مختلف است، و باتوجهبه اتصالی که به بازار تاریخی بروجرد دارد محل تردد عابران و اتصال قسمت ابتدایی بازار به قسمت داخلی آن است. مساجد در قدیم نقش عمدهای در روابط شهروندی داشته است، و مسجد امام(ره) بروجرد مکانی برای تجمع مردم شهر بوده بهگونهای ساختهشده که به کلیه میدان اصلی شهر دسترسی دارد.
مسجد امام(ره) بروجرد از بخشهای متعددی تشکیلشده است که مهمترین آن گنبدخانه، شبستان جنوب غربی، شبستان جنوب شرقی، شبستان شمال غربی، شبستان شمال شرقی، شبستان زمستانی در زیر شبستان جنوب غربی، حجرههای فوقانی محل اسکان و تحصیل طلاب علوم دینی، برفانداز و شبستان جدید غربی است.
مسجد امام(ره) بروجرد تا قبل از ساخت مصلی بهعنوان میعادگاه نمازجمعه بروجرد استفاده میشد، هماکنون مسجد امام(ره) بروجرد تحت مرمت و بازسازی قرار دارد. ۳۱ مرداد در تقویم ملی جمهوری اسلامی ایران روز جهانی مسجد ثبت شده است.