اخبار بروجرد
شهری که ارجمندان، ارج از هنر ندارند!
محمد گودرزی(ا. فرهیخته) : به مناسبت گرامیداشت هفته کتاب، نمایشگاهی از آثار مکتوب آیتالله غلامرضا مولانا بروجردی در کتابخانه عمومی ولیعصر برگزار میشود. مدتها بود که دوست فاضلم، آقای حسین مولانا، مدیر کتابخانه عمومی ولیعصر را ندیده بودم. امروز با اشتیاق بسیار راهی کتابخانه شدم، هم ایشان را دیدم و هم نمایشگاه را.
کمتر بروجردی است که نامی از آیت الله غلامرضا مولانا (۱۳۰۴- ۱۳۹۴) نشنیده باشد. اگرچه شهرت این دانشمند نامی، بیشتر به جهت سخنرانیها و خطبههای بلیغی بود که به مناسبتهای مختلف در شهرهای دور و نزدیک و حتی فراسوی مرزهای ایران، در کویت، چین و هند ایراد کرده بود، نزد خواص به عنوان دانشمندی فاضل و محققی کامل شناخته میشد.
مجموعه تألیفات و تحقیقات علمی مولانا شاهدی گویا بر این سخن است. برخی از آثار وی به زبان عربی است و در چندین مُجَلَد در بیروت، نجف و قم چاپ و منتشر شده است. از این میان، کتاب دو جلدی «الحاشيه عَلى كِفايَه الاُصول» اثر منحصر به فردی که در بر گیرنده نظریات اصولی آیت الله العظمی بروجردی(ره) است، دوره ده جلدی «عَبَقاتُ الانوار» و «اَلخاتَم لِوَصی الخاتِم» شهرتی به سزا دارند.
برخی دیگر از آثار مولانا به معرفی تاریخ و فرهنگ زادگاهش، بروجرد اختصاص دارد. پس از گذشت دههها، مجموعه سه جلدی «تاریخ بروجرد»، «دانشمندان بروجرد» و «سخنوران بروجرد» آثار ارزشمند و بینظیری هستند که همچنان از منابع و مراجع اصلی بروجردشناسی شمرده میشوند.
افزون بر ۱۱ عنوان اثر تحقیقی و تألیفی چاپ شده، چند اثر چاپ نشده همراه انبوهی از یادداشتها و فیشهای مطالعاتی آیت الله مولانا در نمایشگاه ارائه شدهاند که از تلاشهای خستگیناپذیر یک پژوهشگر ممتاز حکایت دارند. آنچه که در نگاه نخست توجه هر بینندهای را جلب میکند ذوق و دقت بیمانندی است که در نگارش این فیشها صورت گرفته است: تمامی یادداشتها به شکلی مرتب، منظم و با خطی بسیار خوش (نسخ یا نستعلیق) ثبت شدهاند که جدای از ارزش علمی، هر کدام اثر زیبای هنری هم هستند.
نمایشگاه آثار مکتوب آیت الله غلامرضا مولانا فرصتی است که پای دوستداران علم و ادب را به کتابخانه تخصصی و بسیار معتبر ولیعصر بگشاید. این کتابخانه که در جنب مدرسه علیمه ولیعصر در خیابان تختی قرار دارد، در اوایل دهه ۱۳۷۰ و با تلاش فراوان آیت الله حاج آقا سعید بروجردی تأسیس شد. بخش اصلی کتابهای موجود، کتابخانه اختصاصی آیت الله مولاناست، گنجینهای کم نظیر که به رغم وجود خواستارانِ متنفذ و مُصِر در قم، با لطایف الحیل به بروجرد انتقال یافت.
انتظار آن است مردم شهری که مهمترین و بارزترین شاخصهاش در درازای تاریخِ هزار ساله خود، هویتِ علمی و فرهنگی بوده است، قدر چنین گوهری را بدانند. تصویری که امروز از این نمایشگاه و دوست فاضلم، آقای حسین مولانا گرفتهام، خود شرح مفصلی است از حکایتی که به زبان نمیآید!