اخبار بروجردتاریخویژه ها
محو یک خاطره؛ هشتادمین سالروز گشایش هتل مقدم بروجرد
محمد گودرزی(الف فرهیخته) – درست هشتاد سال پیش، در نهم بهمن ۱۳۲۳ روزنامه راز در شماره ۱۷ ، خبر زیر را منتشر ساخت:
بشارت به عموم آقایان محترم! ساختمان جدیدالبناء هتل مقدم در میدان « شاهپور (شهدا) جنب مهمان خانه مقدم سابق، قریباً با دو سالن بزرگ، یکی عمومی، یکی خصوصی و بیست نمره اطاق دو تختخوابی نظیف {افتتاح و} از آقایان محترم پذیرایی میشود. » اسماعیل هوشمند
ساختمان دو طبقه هتل مقدم با ستونها و نمای آجری ساده و در همان حال، زیبا و باشکوه، در ضلع غربی میدان شهدا، ابتدای خیابان آیت اله کاشانی، قرار داشت.
معماری این بنا به سبک بیشتر بناهای ساخته شده در دوره حکومت رضاشاه، تلفیقی از معماری ایران باستان و اروپای مدرن بود و در زمان ساخت، یکی از مهمترین بناهای جدید بروجرد و شهرهای پیرامون شناخته میشد.
این ساختمان مجلل و زیبا، با سالن غذاخوری و حیاط بزرگ و باصفای آن، برای بیش از نیم قرن پذیرای مهمانان و مسافرانی بود که به ویژه در نوروز و فصل گرم تابستان برای گردش به بروجرد میآمدند.
هنوز هم هستند اشخاصی که از ضیافت های برپا شده در این هتل، خاطره هایی شیرین و ماندگار دارند!
مؤسس و مدیر هتل مقدم، اسماعیل هوشمند بود. او پیش از ساخت هتل مقدم مهمان خانه مقدم را مدیریت میکرد که در املاک «صارم الممالک» دُرست در محل کنونی سینما آزادی قرار داشت.
اسماعیل هوشمند حدود سال ۱۳۳۵ وفات یافت، اما فعالیت هتل مقدم متوقف نشد و با مدیریت پسرش، هوشنگ، به کار خود ادامه داد.
هتل مقدم به هر شکل تا حدود سال ۱۳۸۵ فعال بود، هرچند از روزهای اوجش، فاصله گرفته بود. یک دلیل بی رونق شدن هتل مقدم، دلمشغولی هوشنگ هوشمند به پیشه مورد علاقه اش، کشاورزی و اداره امور زمین های زراعتی اش بود.
همچنین، با ورود رقبای جدید و ساخت شمار قابل توجهی مرکز اقامتی و تالار پذیرایی، درآمد هتل مقدم به شدت کاهش یافته بود. افزون بر اینها، هزینه های بالای نگهداری ساختمان قدیمی هتل بر حجم آسیب های وارد شده افزوده و استفاده از آن را غیر ممکن ساخته بود و آن را تعطیل کرد.
با این همه، انتظار می رفت که اداره میراث فرهنگی یا شهرداری بروجرد، نسبت به مرمت و بازگشایی ساختمان هتل مقدم اقدام سریع و مؤثری انجام دهند، اما بی توجهی و تعلل آنها تیر خلاص را بر پیکر این قدیمی ترین هتل بروجرد و شهرهای اطراف وارد آورد؛ در روزهای پایانی اسفند ۱۳۹۵ و در پسِ بنرهای رنگارنگ و متعددی که میدان شهدا را محاصره کرده و پیاده روها و ساختمان های اطراف را از نگاه های جستجوگر رهگذران مخفی نگاه داشته اند، ساختمان هتل مقدم تخریب و برای همیشه از خاطره بروجردی ها محو شد!
شوربختانه بیشتر ساختمان های بلند و چند منظورهای که در دو سه دهه اخیر در بافت قدیمی و مرکزی شهر ساخته شده اند، فاقد هرگونه سبک معماری بوده اند و به لحاظ هنری، هیچ تأثیر مثبی در معماری شهری نداشته اند. اینک پرسش مهم این است که به جای ساختمان زیبا، مجلل و باشکوه هتل مقدم چه بنایی و با چه ویژگی هایی ساخته خواهد شد؟! در ادامه تصاویری خاطره انگیز از این هتل، تقدیم می شود.
۱۳۴۸ ، میدان پهلوی (شهدا)عکس از استاد علی اصغر عصار
در پس زمینه عکس، سینما داریوش و پنجره های طبقه دوم هتل مقدم مشخص است.
این میدان که در نیمه دوم حکومت رضاشاه، در فاصله سالهای ۱۳۱۳ تا ۱۳۱۹ احداث نامیده شد. در «میدان شاهپور» گردید، ابتدا ۲۰ مهر ۱۳۳۶ طی یک مراسم بسیار مفصل، پُر هزینه و با حضور استاندار استان ششم (خوزستان و لرستان) و مقامات کشوری و لشکری، مجسمه محمدرضاشاه را در وسط میدان قرار دادند و نام آن را «میدان پهلوی» گذاشتند، اگرچه میان مردم شهر به «میدان مجسمه» معروف بود.
با پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن ۱۳۵۷ نام این میدان به «شهدا» تغییر کرد.
۱۳۹۳ ، حیاط بزرگ و نمای غربی ساختمان هتل مقدم. عکس از مهندس علی حیدری
به رغم نفوذ رطوبت در دیوار و آسیب هایی که به ساختمان بنا وارد شده بود، این امید بود که با همت مسئولین میراث فرهنگی و شهرداری، هتل مقدم مرمت و احیا شود.
پاییز ۱۳۹۵ ، قدیمی ترین هتل بروجرد و شهرهای پیرامون، آرام آرام به خط پایان می رسد!
عکس از مهندس علی حیدری
اواخر زمستان ۱۳۹۵ ، هتل مقدم تخریب می شود!
عکس از مهندس علی حیدری
شهریور ۱۳۹۶ ، در پس بنرهای متعدد و رنگارنگ، هتل محو شده است!
عکس از مهندس علی حیدری
که در آن از برگزاری گردهمایی «مدرسه ماندگار، شهر ماندگار» در تصویر، بنری با عنوان دانش آموختگان دبیرستان تاریخی امام خمینی(دبیرستان پهلوی سابق) به منظور بازسازی و مرمت این ساختمان قدیمی خبر میدهد، خودنمایی می کند!